"Alltid på konsumentens sida"

Matbröd

Mormors frallor

Mormors frallor 0 Kolhydratschock

Skapat den 2020-05-17 i med taggarna , , ,

De här frallorna var våra (numer vuxna) barns favoritbröd till mellanmål. När mormor och morfar kom på besök ända från Norrköping brukade min mamma ta med en påse frallor och lyckan var gjord.

Kalakukko, finskt bröd fyllt med fläsk och siklöja

Kalakukko, finskt bröd fyllt med fläsk och siklöja 0 Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Skapat den 2020-04-29 i med taggarna , , , , , ,

Om du har varit på fest hos någon från Finland eller på en marknad i Finland har du säkert sett kalakukko eller rent av smakat på det fyllda brödet. Det är perfekt att servera som lunch på stående fot, eller som vickning.
Brödet ska grädda på låg värme under 6 timmar, så här krävs lite framförhållning.
Namnet betyder ”fisktupp”. Varför?
Jo, brödet fylls, förutom med fläsk och lök, även med siklöja, alltså fisk. Och när man bakar brödet i vedugn pyser det ut ånga ur det, och då uppstår ett galande ljud, alltså tupp.
Kanske var det här förr ett sätt att tillvarata eftervärmen i ugnen?
I det hundraåriga originalreceptet läggs hela, rensade siklöjor i brödet. Benen i fisken löses upp under gräddningen. I receptet nedan används dock filé av siklöja.

Focaccia

Focaccia 0 Kolhydratschock

Skapat den 2020-04-26 i med taggarna , , ,

Ett härligt bröd som är lätt att baka tack vare att du bara häller ut degen i en form eller tippar upp den på en plåt. Tryck ner oliver, färska tomatskivor eller något annat vackert eller gott i brödet. Strö på örter eller flingsalt, eller både och. Här finns verkligen utrymme för din skapande förmåga.
Tyvärr inget för GI- eller lchf-vänner.