Rårörd blåbärssylt
0
Har du blåbär i frysen? Då kan du alltid svänga ihop den här lättlagade sylten. Den passar lita bra till plättar som till våfflor.
Har du blåbär i frysen? Då kan du alltid svänga ihop den här lättlagade sylten. Den passar lita bra till plättar som till våfflor.
Det bästa med det här äppelmoset är att man inte behöver ha någon särskild mängd av någon ingrediens. När du fått ett färdigt mos sötar du bara efter smak. Det är viktigt att du gör moset klart innan du sötar det, för det bränner lätt i kastrullen.
Helst hade jag velat ha en gammaldags äppelvagga, en sådan som min mormor Ester Matilda hade. Då behövde man inte ta bort något från äpplena, man delade dem, kokade och passerade genom vaggan.
Nu tar jag bort kärnhusen, men jag skalar inte äpplena före kokning.
De sötsyrliga lingonen är något vi har svårt att tänka oss att vara utan. Till stek, pannkaka, strömming eller i en parfait, allt är lika gott. Att skölja bären i vatten med ättikssprit och att skumma sylten görs för att få längre hållbarhet på den.