"Alltid på konsumentens sida"

Tillbehör

Tartarsås, klassisk fransk

Tartarsås, klassisk fransk 0 Passar i viktminskningsfas

Namnet på den här såsen, sauce tartare, är ett klassiskt exempel på hur en rätt kan få ett namn som man undrar över hur i hela friden det gick till. Jo, originalsåsen (majonnäs, äggula och gräslök) brukade serveras till steak tartare, alltså råbiff, eftersom man trodde att tartarerna åt kött utan att tillaga det.
Hur som helst, såsen har utvecklats och är numer det man får till panerad och friterad fisk på många restauranger. Nu kan du göra såsen själv, och tro det eller ej, men det är himmelskt god tillsammans med stekta strömmingsflundror.

Zucchini med selleri, mandel, parmesan och vindruvor

Zucchini med selleri, mandel, parmesan och vindruvor 0 Passar i viktminskningsfas

Satt och bläddrade i en tidning, läste en krogrescension och såg en bild på en rätt som jag tyckte såg god ut. Originalreceptet kommer från Vinbaren Grus grus i Stockholm, och det här är mitt recept, baserat på det jag ser på bilden.
Servera som tapas-rätt, bufférätt eller tillbehör. Jag serverade med pocherad laxfilé, det blev jättegott.

Gratinerad aubergine, zucchini och tomat

Gratinerad aubergine, zucchini och tomat 0 Passar i viktminskningsfas

Tricket med den här rätten är den långa tillagningen. Först ska grönsakerna tillagas i sin egen vätska under papper i ugnen. Sedan ska rätten vila i kyl över natten innan man gratinerar den i högre värme och får till den frasiga toppen. Gratängen passar som tillbehör till det mesta och även som bufférätt.