"Alltid på konsumentens sida"

Recept taggat med "fisk"

Rödtunga Walewska

Rödtunga Walewska 0 Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Inspirationen till den här rätten kommer från den klassiska rätten sjötunga Walewska, som består av pocherad sjötunga, tryffel, hummer och mornaysås (Béchamelsås med riven gruyère). Fisken serveras ofta med pommes duchesse (spritsat ugnsgratinerat potatismos).
Eftersom såväl sjötunga som bergtunga är rödlistad av WWF föredrar jag att laga av rödtunga, som ofta fås som bifångst vid fiske. Jag tycker också att äkta mornaysås är lite väl tung, så jag gör en kompromiss med fiskvelouté med grädde, äggula och riven ost. Såsen blir minst lika god med österrikisk bergkäse som med gruyère, men ta det du gillar bäst.
Det här receptet är för 10 personer och uppställt så att du kan förbereda det mesta och bara lägga ihop och gratinera före servering.

Stekt strömming

Stekt strömming 0 Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Skapat den 2017-08-24 i , med taggarna , ,

Det vanligaste sättet att steka strömming är två hoplagda strömmingsfiléer som kallas ’strömmingsflundra’. Det finns många olika sätt att krydda strömmingen, men det allra godaste tycker jag är enligt receptet nedan. Att använda torkad dill i ströbrödet lärde jag mig på Strömmingsluckan i Göteborg. Fler sätt att krydda, se Tips nedan.

Fisksoppa som på Kajsa’s

Fisksoppa som på Kajsa’s 0 Passar i viktminskningsfas

Skapat den 2017-07-12 i , med taggarna , , , , , , ,

I Hötorgshallen i Stockholm ligger Kajsas’s Fisk, en restaurang med anor från 30-talet. Idag driver min kära vän Clara verksamheten tillsammans med sin mamma Maria i sann stockholmsk tradition, vilket innebär att fiskrestauranger ärvs på mödernet. Den mest berömda rätten som serveras på Kajsa’s är fisksoppan, som de serverar över 200 liter av varje dag. Hemligheten bakom soppan är den hemgjorda buljongen och att fisken läggs i precis före servering. Om du lagar soppa efter receptet nedan får du en soppa som är väldigt snarlik den som Kajsa’s serverar.