"Alltid på konsumentens sida"

Recept taggat med "italienska köket"

Pasta: Spaghetti alle vongole

Pasta: Spaghetti alle vongole 0 Passar i viktminskningsfas

Först av allt: Musslorna ska ligga i vatten i två-tre timmar för att bli av med eventuell sand, så förbered i god tid!
Det är Giovanni från restaurang Piccolo Metro som har lärt mig laga spaghetti alle vongole. Restaurangen låg tidigare på Södermalm i Stockholm, men finns tyvärr inte kvar.
Vongole är dem vi kallar venusmusslor, med vetenskapligt namn veneridae. De är ljust bruna eller sandfärgade och ränderna i skalen går på bredden. Det finns flera sorters venusmusslor och till den här rätten rekommenderas vongole lupini eller vongole veraci.
Tomaterna är också viktiga. Giovanni rekommenderade datterini, dadeltomater, som är en sorts små, avlånga och mycket söta körsbärstomater. Låt tomaterna ligga framme så att de är rumstempererade innan du lagar rätten.
Om du beställde spaghetti alle vongole på Piccolo Metro och dristade dig till att be att få riven parmesan till, sa Giovanni: ’NEJ! Aldrig i livet! ALDRIG i livet!’ För i Italien serverar man riven parmesan till ragu, alltså köttfärssås, och absolut inte till pasta med fisk eller skaldjur.
Och på Piccolo Metro var det Giovanni som hade rätt, inte gästen.

Grundrecept: Koka pasta

Grundrecept: Koka pasta 0 Kolhydratschock

Skapat den 2020-05-18 i med taggarna , , ,

Så här kokar du torkad pasta i alla dess former. För att beräkna mängden salt och vatten, utgå från ’10 100 1000-regeln’. Proportionerna ska alltså vara 10 g salt (1,6 tsk), 100 g pasta och 1000 g vatten (1 liter). De här proportionerna är riktmärken och inte huggna i sten.
Hur mycket pasta du ska koka per portion beror också på hur den ska serveras. I en klassisk italiensk middagsservering är pastan bara en av flera rätter, och kanske behöver du inte lika mycket pasta per person som om ni ska äta pasta som huvudrätt.
Använd inte olja i kokvattnet. Det gör visserligen att vattnet inte kokar över så lätt, men täpper samtidigt till pastans porer, så att den inte suger upp såsen lika bra.
Pastan skall inte spolas av i kallt vatten, inte heller till pastarätter som skall serveras kalla.

Penne alla Norcina

Penne alla Norcina 0 Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Skapat den 2020-05-13 i med taggarna , , , , ,

Riktig, äkta Penne alla Norcina innehåller Karl Johan-svamp, tryffelkräm och vitt vin. ”Och lite, lite grädd’ ”, sa min vän Giovanni, som hade restaurang Piccolo Metro på Södermalm i Stockholm. (Han svalde alltid e-et på slutet i ordet grädde.) Det är Giovanni som har lärt mig hur man lagar den här utsökt goda pastarätten.
Salsiccia är en råkorv med färs kryddad med bland annat fänkål. Jag brukar fuska och gör min Norcina på champinjoner istället för på Karl Johan, det funkar det med. Och har jag ingen tryffel (oftast, alltså) så är det bara att hoppa över den.
Rätten har fått sitt namn från staden Norcia i Umbrien i Italien. Den är känd för sina charkuterier, korvar och skinkor med råvara från såväl tamgris som vildsvin. Norcineria är det italienska ordet för charkuteributik för griskött.
Den här rätten hade Giovanni på menyn när det var kallt ute och man behövde något rejält och värmande.