"Alltid på konsumentens sida"

Recept taggat med "klimatcertifierat nötkött"

Cesannas gourmetrulle

Cesannas gourmetrulle 0 Kolhydratschock

I Kungshallen (en av Stockholms första food courts) fanns på 1980-talet ett ställe som hette Cesannas. De var berömda för sin härliga gourmetrulle, som var en ny variant på tunnbrödsrulle med lövbiff, kokt potatis och kesoröra.
Det som gjorde rullen unik var två saker. Det ena var det ljuvliga som hände när varm potatis och smör möttes. Det andra var kesoröran, kryddad med äpple och pepparrot.
Den här rullen är en perfekt lunch, särskilt till hungriga tonåringar. Använd gärna så kallat sviktat tunnbröd, som håller ihop fint när det rullas.

Gulaschsoppa

Gulaschsoppa 0 Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Den här matiga soppan, som heter gulyás (uttalas gollaasch) eller gulyásleves på ungerska, är den kanske mest kända rätten från det ungerska köket. I en riktig ungersk gulasch är det alltid mer buljong än i en gryta, men aldrig lika mycket buljong som i en soppa. Soppagrytan är mild i smaken, så den som så önskar rör ner erös pista, en het chili-paprikapasta, i önskad mängd i sin tallrik. Gulyásleves serveras med csipetke (uttalas tjippetcke), små nudlar, som man tillsätter i soppan vid servering. Csipetke, betyder ungefär ’nypnudlar’, eftersom man nyper av degen. Ibland serveras även tejföl till, en syrad grädde som påminner om rysk smetana.
Det finns lika många recept på Gulyásleves som det finns husmödrar, och det här är min variant. Jag har utgått från mitt eget recept och lagt till tips och knep som min guidekollega Ágnes från Budapest har lärt mig. Jag utgår från grunden i ungersk traditionell matlagning, det som kallas ’den heliga treenigheten’, lök, ister och paprikapulver.

Fransk biffgryta

Fransk biffgryta 0 Passar i viktminskningsfas

Jag vet egentligen inte varför den heter ’fransk’, för jag tror inte att receptet alls är från Frankrike. Men smaken av rött vin, herbes de provence och vitlök för osökt tanken till det franska köket. Den här grytan är jättegod- och snabblagad! En riktig fredagsfavorit i vår familj. Vill du servera kokt ris till, börja då med att sätta på riset. Kokt potatis är också gott till, liksom frasigt vitlöksbröd. Receptet kan dubbleras. Herbes de provence är en klassisk kryddblandning av timjan, rosmarin, basilika, fänkål, salvia, lavendel och mejram. Ersätt med torkad timjan, mejram och rosmarin.