"Alltid på konsumentens sida"

Recept taggat med "kokning"

Grundrecept: Koka pasta

Grundrecept: Koka pasta 0 Kolhydratschock

Skapat den 2020-05-18 i med taggarna , , ,

Så här kokar du torkad pasta i alla dess former. För att beräkna mängden salt och vatten, utgå från ’10 100 1000-regeln’. Proportionerna ska alltså vara 10 g salt (1,6 tsk), 100 g pasta och 1000 g vatten (1 liter). De här proportionerna är riktmärken och inte huggna i sten.
Hur mycket pasta du ska koka per portion beror också på hur den ska serveras. I en klassisk italiensk middagsservering är pastan bara en av flera rätter, och kanske behöver du inte lika mycket pasta per person som om ni ska äta pasta som huvudrätt.
Använd inte olja i kokvattnet. Det gör visserligen att vattnet inte kokar över så lätt, men täpper samtidigt till pastans porer, så att den inte suger upp såsen lika bra.
Pastan skall inte spolas av i kallt vatten, inte heller till pastarätter som skall serveras kalla.

Grundrecept: Koka vit sparris

Grundrecept: Koka vit sparris 0 Passar i viktminskningsfas

Skapat den 2020-04-24 i , med taggarna , , ,

Att koka vit sparris är en konst, men inte en av de svårare. Noggrann skalning, så djup att den tvärstrimmiga strukturen i sparrisköttet blottläggs, gör att gästerna slipper trådiga ansamlingar när man äter.  Några hjälpmedel underlättar, till exempel en hög sparriskastrull för kokning stående eller en traktörpanna där sparrisen kan ligga ner med knopparna åt samma håll. Koktiden beror på sparrisens mjällhet respektive grovlek.