"Alltid på konsumentens sida"

Recept taggat med "långkok"

Paul Svenssons saltbakade lammkyl

Paul Svenssons saltbakade lammkyl 0 Passar i viktminskningsfas

Skapat den 2019-01-01 i med taggarna , , ,

Lammkyl (eller stek med ben) är bakdelskött. Lammbog med ben är motsvarande, fast framdelskött. Båda kan med fördel ugnsstekas under lång tid, så att fettet smälter ut och köttet blir mört med frasig yta.
Paul Svensson lärde mig laga den här härliga rätten på en kurs på Restaurangakademien 2008. ’Så här har man lagat mat sedan långt tillbaka i tiden’ berättade Paul. ‘Det finns recept från romartiden där man saltbakade kött under lång tid i ugn.

Lammgryta rogan josh

Lammgryta rogan josh 0 Passar i viktminskningsfas

Den här grytan var populär på hemmamiddagar i Sverige på 1980-talet. Receptet har sitt ursprung i det persiska köket och fördes till Kashmir i Indien av mongolerna. Rogan betyder fett och josh hetta. Alltså en rätt tillagad i fett med hetta. Smakerna är en härlig blandning av persiskt och indiskt. Kryddningen varierar, men kanel, saffran och garam masala ingår nästan alltid. I indien lagas grytan ofta på getkött, men den kan även göras på nötkött. Rätten serveras också i Pakistan och på brittiska curry houses.