"Alltid på konsumentens sida"

Recept taggat med "matminne New York"

Bagels med lax

Bagels med lax 0 Passar i viktminskningsfas

Skapat den 2020-05-10 i med taggarna , , , , ,

Den mest populära bageln är lox bagel, alltså med fyllning av kallrökt lax och kryddad med dill. Fast jag fuskar ibland och använder gravad lax, det blir också gott. Dill, som vi uppskattar så mycket i Sverige, räknas som en ”judisk” krydda i USA, och fick inte säljas hur som helst ända in på 1970-talet!
När jag var i New York 1996 lärde jag mig uppskatta mjuksega bagels till fullo. Där snubblade jag över bagelställen överallt. Till frukost, lunch eller mellanmål äter man brödbullen, som breds med färskost och fylls med flera olika pålägg. Saltgurka till är obligatoriskt.
Bröden kommer ursprungligen från Polen. Där bakades de i form av en stigbygel, därav namnet. Judiska invandrare tog med sig brödet till USA. Och allt som blir populärt i USA hittar förr eller senare till Sverige. Nu kan man utan svårighet hitta såväl djupfrysta som färska bagels i stora livsmedelsbutiker.