"Alltid på konsumentens sida"

Recept taggat med "Meny från 1867"

Paltbröd med fläsk

Paltbröd med fläsk 0 Kolhydratschock

Paltbröd är gjort på grisblod, svagdricka, degspad, rågmjöl, vetemjöl, sirap, jäst och salt. Paltbröd finns att köpa fortfarande, men det är ingen vanlig rätt. När jag var liten fanns det ett tunt paltbröd som man kokade på bara några minuter, men det har jag inte set på många år i livsmedelsbutikerna.
Vitsås blev populär när det franska köket kom till Sverige. Det finns ett bevarat recept på paltbröd med vit sås och salt fläsk från 1863 skrivet av kokerskan Anna-Maria Zetterstrand.

Köttsoppa med klimp

Köttsoppa med klimp 0 Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

I äldre tider drygade man ut soppmåltiden med klimp för att alla skulle bli ordentligt mätta. Nu serverar vi klimp i soppan för att det är så gott. Särskilt barn brukar uppskatta klimp.
Soppan består av nötkött med dess buljong, och olika rotfrukter som palsternacka, kålrot, morot, potatis och rotselleri. Soppan innehåller också purjolök. Klimpen som serveras på Tennstopet är gjort på mjölk, mjöl, ägg och salt. Min klimp, som du får recept på nedan, kallas Smålandsklimp, och är gjord på mannagryn.