"Alltid på konsumentens sida"

Recept taggat med "musslor"

Pasta: Spaghetti alle vongole

Pasta: Spaghetti alle vongole 0 Passar i viktminskningsfas

Först av allt: Musslorna ska ligga i vatten i två-tre timmar för att bli av med eventuell sand, så förbered i god tid!
Det är Giovanni från restaurang Piccolo Metro som har lärt mig laga spaghetti alle vongole. Restaurangen låg tidigare på Södermalm i Stockholm, men finns tyvärr inte kvar.
Vongole är dem vi kallar venusmusslor, med vetenskapligt namn veneridae. De är ljust bruna eller sandfärgade och ränderna i skalen går på bredden. Det finns flera sorters venusmusslor och till den här rätten rekommenderas vongole lupini eller vongole veraci.
Tomaterna är också viktiga. Giovanni rekommenderade datterini, dadeltomater, som är en sorts små, avlånga och mycket söta körsbärstomater. Låt tomaterna ligga framme så att de är rumstempererade innan du lagar rätten.
Om du beställde spaghetti alle vongole på Piccolo Metro och dristade dig till att be att få riven parmesan till, sa Giovanni: ’NEJ! Aldrig i livet! ALDRIG i livet!’ För i Italien serverar man riven parmesan till ragu, alltså köttfärssås, och absolut inte till pasta med fisk eller skaldjur.
Och på Piccolo Metro var det Giovanni som hade rätt, inte gästen.

Grundrecept: Kanarisk paella

Grundrecept: Kanarisk paella 0 Passar i viktminskningsfas

På kanarieöarna kan man få jättegod paella. Att blanda kött och fisk är inte klassiskt i paella, men o, så gott! Den här paellan innehåller både kött, kyckling och skaldjur. Det är lite pyssel med att laga paella, men allt kan lagas klart i förväg och bara värmas i ugnen på 150°.