"Alltid på konsumentens sida"

Recept taggat med "paprika"

Tapas: Quesadillas verduras

Tapas: Quesadillas verduras 0 Kolhydratschock

Skapat den 2018-03-26 i med taggarna , , , , , , , ,

Om quesadillas är tapas eller tex-mex? Därom kan man tvista. Ett som är säkert är att quesadillas har intagit som plats på tapasbordet och att det är väldigt gott. De här är fyllda med grönsaker, verduras,  och bönor. Det passar också fint att dippa quesadillas i spansk aioli och mojo, som man gärna dukar fram när man serverar tapas.

Görans fläskkarré

Görans fläskkarré 0 Passar i viktminskningsfas

Polisen Göran, som var vår granne på Starrgränd i Sollentuna, serverade gärna denna goda och lättlagade rätt. Tänk, att något så enkelt kan bli så otroligt gott!
Om du inte är så förtjust i hetta är det bara att utesluta chilifrukten. Rätten får mycket smak ändå av paprika och tomat. Originalreceptet kommer från Kockarnas kokbok, och jag minns inte det korrekta receptnamnet, men hos oss har rätten alltid gått under namnet ‘Görans’ eller ‘polisens’.
Serverar du ris eller potatis till hamnar receptet på GI röd.

 

Gulaschsoppa

Gulaschsoppa 0 Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Den här matiga soppan, som heter gulyás (uttalas gollaasch) eller gulyásleves på ungerska, är den kanske mest kända rätten från det ungerska köket. I en riktig ungersk gulasch är det alltid mer buljong än i en gryta, men aldrig lika mycket buljong som i en soppa. Soppagrytan är mild i smaken, så den som så önskar rör ner erös pista, en het chili-paprikapasta, i önskad mängd i sin tallrik. Gulyásleves serveras med csipetke (uttalas tjippetcke), små nudlar, som man tillsätter i soppan vid servering. Csipetke, betyder ungefär ’nypnudlar’, eftersom man nyper av degen. Ibland serveras även tejföl till, en syrad grädde som påminner om rysk smetana.
Det finns lika många recept på Gulyásleves som det finns husmödrar, och det här är min variant. Jag har utgått från mitt eget recept och lagt till tips och knep som min guidekollega Ágnes från Budapest har lärt mig. Jag utgår från grunden i ungersk traditionell matlagning, det som kallas ’den heliga treenigheten’, lök, ister och paprikapulver.