"Alltid på konsumentens sida"

Recept taggat med "röra"

Tirokafteri, het grekisk färskoströra

Tirokafteri, het grekisk färskoströra 0 Passar i viktminskningsfas

Tirokafteri är en oströra eller ostdipp som man serverar i Grekland lika ofta som man serverar bröd. Det här är ett av alla de recept på tirokafteri som finns. När vi var i Grekland på Villa Olivia hos våra vänner Annette och Kurt ville jag naturligtvis prova på att laga den här goda dippen. Rubini i ostdisken på Vergis supermarket hjälpte mig. Vi (läs Rubini) läste på förpackningen med färdig tirokafteri (rena grekiskan!) och vi lyckades lista ut vad jag skulle köpa. Såväl yoghurt som mjuk färskost och fetaost köper man över disk. Sedan var det bara hem och rör ihop alltihop. Olivolja och kryddor hade vi på Villa Olivia.

Hummus

Hummus 0 Kolhydratschock

Hummus är gott både som pålägg på frukostmackan och som tillbehör, dressing, sås  eller dip. Den kan mixas rikigt fin och len (som på bilden), eller med bitar av kikärterna kvar. Jag gör helst hummus på torkade kikärter som blötläggs före tillagningen. Ärterna behöver ligga i vatten ca 10 timmar och sedan kokas 45−60 minuter. Det tar tid men kräver väldigt liten arbetsinsats, och passar perfekt i storkök. En påse på 500 g torkade kikärter ger 18 dl kokta. En påse räcker alltså till 3 satser hummus. Gör antingen 3 burkar klassisk, eller smaksätt någon av burkarna. Det är svårt att mixa mer än 6 dl kikärter åt gången, därav uppdelningen i tre. Hummus håller ca 4 dagar i kylskåp och går även utmärkt att frysa in.