"Alltid på konsumentens sida"

Recept taggat med "rotfrukter"

Grönsakswok

Grönsakswok 0 Passar i viktminskningsfas

Skapat den 2018-06-24 i med taggarna , , , , , ,

Att woka är en tillagningsmetod som passar perfekt när du ska tillaga grönsaker, kål och strimlade rotfrukter. De passar fint att tillagas hastigt och på relativt hög värme för att bevara sin krispighet och för att inte allt för mycket av näringsämnena ska gå förlorade när de värms upp.

Gulaschsoppa

Gulaschsoppa 0 Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Den här matiga soppan, som heter gulyás (uttalas gollaasch) eller gulyásleves på ungerska, är den kanske mest kända rätten från det ungerska köket. I en riktig ungersk gulasch är det alltid mer buljong än i en gryta, men aldrig lika mycket buljong som i en soppa. Soppagrytan är mild i smaken, så den som så önskar rör ner erös pista, en het chili-paprikapasta, i önskad mängd i sin tallrik. Gulyásleves serveras med csipetke (uttalas tjippetcke), små nudlar, som man tillsätter i soppan vid servering. Csipetke, betyder ungefär ’nypnudlar’, eftersom man nyper av degen. Ibland serveras även tejföl till, en syrad grädde som påminner om rysk smetana.
Det finns lika många recept på Gulyásleves som det finns husmödrar, och det här är min variant. Jag har utgått från mitt eget recept och lagt till tips och knep som min guidekollega Ágnes från Budapest har lärt mig. Jag utgår från grunden i ungersk traditionell matlagning, det som kallas ’den heliga treenigheten’, lök, ister och paprikapulver.

Palsternacksgratäng med tomat

Palsternacksgratäng med tomat 0 Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Skapat den 2015-11-30 i med taggarna , , , , ,

I början av 1980-talet arbetade jag på lunchrestaurang i Kista arbetsområde, som då höll på att byggas. Restaurangen, som hette Noon, serverade mellan 400 och 500 gäster varje lunch. En dag kom ett gäng glada inspiratörer på Huvudkontoret på besök till vårt kök, och då lärde de ut receptet till den här gratängen, som har hängt med mig i köket sedan dess.