"Alltid på konsumentens sida"

Recept taggat med "ryska köket"

Borsjtj, rysk rödbetssoppa

Borsjtj, rysk rödbetssoppa 0 Passar i viktminskningsfas

Det är med rysk rödbetssoppa som med så många andra traditionella recept, det finns ett i varje familj. Någon vill ha kryddstark korv i soppan, andra river de råa rödbetorna på rivjärn, ytterligare andra blandar ner mosad kokt potatis.
Det här receptet är det jag själv har använt i hela mitt liv. Originalreceptet kommer från boken ’100 världsberömda recept’, som jag fick av min extramamma Ingegerd när jag flyttade hemifrån, men jag har säkert gjort om det. Soppan blir bara mustigare om den får mogna någon dag i kylen.
Servera soppan som förrätt eller varmrätt med bröd. Klicka ner smetana, syrad grädde, i soppan. Gör den själv enligt receptet nedan (smetana fanns inte att köpa i Sverige när jag började lagade rödbetssoppa), eller köp färdig.

Biff Stroganoff

Biff Stroganoff 0 Passar i viktminskningsfas

Det sägs att den här rätten skapades till greve Aleksander Stoganov, som på gamla dar hade dåliga tänder. Hans kock måste hitta på recept med små, lättuggade köttbitar, så att greven skulle kunna få i sig maten.
Det finns många olika recept, men i originalreceptet ingår nötkött, svamp, citron, senap och smetana. Somliga vill ha tomat i receptet, andra inte. Det här är mitt favoritrecept som jag tagit ur en bok som hette  ”100 världsberömda recept”. Jag fick boken av Ingegerd, mamma till en av mina väninnor, någon gång runt 1973. Tyvärr finns inte boken kvar, men receptet lever!
Receptet kan med fördel dubbleras. Minska i så fall något på vätskan. Tillbehören avgör hur kolhydratrik måltiden blir.