"Alltid på konsumentens sida"

Recept taggat med "soppa"

Ärtsoppa till många

Ärtsoppa till många 0 Kolhydratschock

När ledamöterna i Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien har sina sammankomster serveras traditionsenligt ärtsupé i Oscars Källare. Ärtsoppan kokar jag efter konstens alla regler. Först kokas fläskläggarna och ärterna läggs i blöt. Sedan kokar jag ärterna i fläskbuljongen.
På KSLA vill gästerna inte ha soppan så salt, men du gör som du vill. Smaka av och salta mot slutet. Sältan i soppan beror på hur salta fläskläggarna är.
I Oscars Källare serveras också timjan vid sidan av, så att varje gäst själv kryddar sin soppa.

Borsjtj, rysk rödbetssoppa

Borsjtj, rysk rödbetssoppa 0 Passar i viktminskningsfas

Det är med rysk rödbetssoppa som med så många andra traditionella recept, det finns ett i varje familj. Någon vill ha kryddstark korv i soppan, andra river de råa rödbetorna på rivjärn, ytterligare andra blandar ner mosad kokt potatis.
Det här receptet är det jag själv har använt i hela mitt liv. Originalreceptet kommer från boken ’100 världsberömda recept’, som jag fick av min extramamma Ingegerd när jag flyttade hemifrån, men jag har säkert gjort om det. Soppan blir bara mustigare om den får mogna någon dag i kylen.
Servera soppan som förrätt eller varmrätt med bröd. Klicka ner smetana, syrad grädde, i soppan. Gör den själv enligt receptet nedan (smetana fanns inte att köpa i Sverige när jag började lagade rödbetssoppa), eller köp färdig.