"Alltid på konsumentens sida"

Recept taggat med "svensk husmanskost"

Kolbulle

Kolbulle 0 Kolhydratschock

Kolbullar är en slags fläskpannkaka, en gammal nordisk maträtt som lagades i stekpanna över öppen eld. Annars kan du steka kolbulle i en gjutjärnspanna hemma, men det osar rätt mycket.
Rätten var vanlig bland skogshuggare, kolare, rallare, flottare och andra kroppsarbetare som levde under primitiva förhållanden. De kunde inte förvara råvaror som mjölk och ägg, men ingredienserna till kolbulle hade de tillgängliga.  Ister eller fläskflott är det enda fett som klarar den höga temperaturen vid fritering. Smör bränner vid och olja får en konstig bismak.

Köttsoppa med klimp

Köttsoppa med klimp 0 Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

I äldre tider drygade man ut soppmåltiden med klimp för att alla skulle bli ordentligt mätta. Nu serverar vi klimp i soppan för att det är så gott. Särskilt barn brukar uppskatta klimp.
Soppan består av nötkött med dess buljong, och olika rotfrukter som palsternacka, kålrot, morot, potatis och rotselleri. Soppan innehåller också purjolök. Klimpen som serveras på Tennstopet är gjort på mjölk, mjöl, ägg och salt. Min klimp, som du får recept på nedan, kallas Smålandsklimp, och är gjord på mannagryn.