"Alltid på konsumentens sida"

Recept taggat med "svenskt lamm"

Husmor Gunnels kaffemarinerade lammstek med gräddsås

Husmor Gunnels kaffemarinerade lammstek med gräddsås 0 Passar i viktminskningsfas

Skapat den 2019-11-29 i med taggarna , , ,

Att marinera lamm i kaffe lärde jag mig av Gunnel Karlsson, som var husmor på Häggviksskolan i Sollentuna under många år. Jag jobbade med Gunnel några år på 1990-talet.
Att marinera lamm i kaffe sägs vara ett sätt att få bort smaken av ‘kofta’, men använder du kvalitetslamm från Sverige behöver du inte det. (Jag lagar helst lamm från Sagålamm, där jag hämtar en lammlåda direkt på gården.) Kaffesmaken blir då bara en pikant krydda.
Använd vanligt nybryggt kaffe, som du kyler ner ordentligt. Den goda gräddsåsen gör du av den ihopkokta marinaden, lammbuljongen från formen och duktigt med grädde.

Paul Svenssons saltbakade lammkyl

Paul Svenssons saltbakade lammkyl 0 Passar i viktminskningsfas

Skapat den 2019-01-01 i med taggarna , , ,

Lammkyl (eller stek med ben) är bakdelskött. Lammbog med ben är motsvarande, fast framdelskött. Båda kan med fördel ugnsstekas under lång tid, så att fettet smälter ut och köttet blir mört med frasig yta.
Paul Svensson lärde mig laga den här härliga rätten på en kurs på Restaurangakademien 2008. ’Så här har man lagat mat sedan långt tillbaka i tiden’ berättade Paul. ‘Det finns recept från romartiden där man saltbakade kött under lång tid i ugn.