"Alltid på konsumentens sida"

Recept taggat med "tennstopet 150 år"

Paltbröd med fläsk

Paltbröd med fläsk 0 Kolhydratschock

Paltbröd är gjort på grisblod, svagdricka, degspad, rågmjöl, vetemjöl, sirap, jäst och salt. Paltbröd finns att köpa fortfarande, men det är ingen vanlig rätt. När jag var liten fanns det ett tunt paltbröd som man kokade på bara några minuter, men det har jag inte set på många år i livsmedelsbutikerna.
Vitsås blev populär när det franska köket kom till Sverige. Det finns ett bevarat recept på paltbröd med vit sås och salt fläsk från 1863 skrivet av kokerskan Anna-Maria Zetterstrand.

Kolbulle

Kolbulle 0 Kolhydratschock

Kolbullar är en slags fläskpannkaka, en gammal nordisk maträtt som lagades i stekpanna över öppen eld. Annars kan du steka kolbulle i en gjutjärnspanna hemma, men det osar rätt mycket.
Rätten var vanlig bland skogshuggare, kolare, rallare, flottare och andra kroppsarbetare som levde under primitiva förhållanden. De kunde inte förvara råvaror som mjölk och ägg, men ingredienserna till kolbulle hade de tillgängliga.  Ister eller fläskflott är det enda fett som klarar den höga temperaturen vid fritering. Smör bränner vid och olja får en konstig bismak.