"Alltid på konsumentens sida"

Recept taggat med "ugn"

Paul Svenssons saltbakade lammkyl

Paul Svenssons saltbakade lammkyl 0 Passar i viktminskningsfas

Skapat den 2019-01-01 i med taggarna , , ,

Lammkyl (eller stek med ben) är bakdelskött. Lammbog med ben är motsvarande, fast framdelskött. Båda kan med fördel ugnsstekas under lång tid, så att fettet smälter ut och köttet blir mört med frasig yta.
Paul Svensson lärde mig laga den här härliga rätten på en kurs på Restaurangakademien 2008. ’Så här har man lagat mat sedan långt tillbaka i tiden’ berättade Paul. ‘Det finns recept från romartiden där man saltbakade kött under lång tid i ugn.

Gratinerad aubergine, zucchini och tomat

Gratinerad aubergine, zucchini och tomat 0 Passar i viktminskningsfas

Tricket med den här rätten är den långa tillagningen. Först ska grönsakerna tillagas i sin egen vätska under papper i ugnen. Sedan ska rätten vila i kyl över natten innan man gratinerar den i högre värme och får till den frasiga toppen. Gratängen passar som tillbehör till det mesta och även som bufférätt.

Retro: Burkskinka med sparris och hollandaise

Retro: Burkskinka med sparris och hollandaise 0 Passar i viktminskningsfas

Skapat den 2018-03-07 i med taggarna , , , , ,

Det här är en verklig retro-klassiker som de flesta som åt fast föda på 1970-talet känner till. Den serverades helst på verandan i sommarstugan tillsammans med nyupptagen färskpotatis.
Ingredienserna, skinka på burk, sparris på burk och sås på påse var också behändiga att ha i dåtidens sommarstugor, där kylskåpet var litet och bara räckte till för veckans behov av mejerivaror, fisk och kött. Här har jag dock fuskat med Hollandaisesås på burk, som kräver kylförvaring.
I sommarstugan fanns också en liten täppa, där man hämtade persilja att dekorera med och grönsaker att servera till.