"Alltid på konsumentens sida"

Planned-overs

Recept

»Kalvsteken som blir tre middagar

»Två kycklingar blir tre middagar (kommer snart)

Gamla rester, hur kul låter det? Rester är något som vi alla får, och frågan är om det inte många gånger är bäst att slänga rester i soporna direkt. Eller som min gudmor Brita-Lena sa, ”Ska vi kasta det här direkt, eller ska det stå och mögla i kylen några dagar först?”

Nej, rester är mindre kul. Däremot är jag förtjust i planned-overs, alltså planerade rester. Resursklok matlagning som går ut på att man lagar något som är tänkt att räcka till flera mål. Jag brukar kalla det ”Dagens långkok blir morgondagens snabbmat”.

Fördelar:

  • Du värmer upp ugn eller spisplatta för att laga något, och när du sedan bara värmer på det som blir över kostar det mindre i energi.
  • Du spar tid genom att laga mat en dag och värma på nästa dag.
  • Du tar tillvara all mat och kastar mindre.