"Alltid på konsumentens sida"

Hummer

RECEPT
»Koka levande hummer, grundrecept

Förrätt
»Hummertoast
»Halv hummer med romsås
»Halv hummer med mangosallad
»Gratinerad hummer
»Hummer Thermidor

»Bosses hummersoppa

Huvudrätt
»Lyxig skaldjurstallrik

»Rödtunga Walewska med hummerklo
»Kalvkorv Oskar II med hummerklo

Om
Arten är ca 300 miljoner år gammal och så vitt man vet har hummern uppskattats som delikatess sedan slutet av 1600-talet.
Svensk hummer är exklusiv mat och betingar ett högt kilopris. Ibland kallas den för ’havets svarta guld’ eftersom den har svart eller blåsvart färg när den fångas. Ibland kan levande hummer ha orange eller vita toner, särskilt på undersidan. När hummern kokas blir den röd.
Den kan bli 50 cm lång och väga upp till 5 kg men vanligtvis ligger vikten mellan 500 g och 1 kg.
Mycket av den hummer som säljs i Sverige fångas dock i Nordvästatlanten.

 

 

 

 

Latinska namn
Homarus gammarus, Svensk hummer
Homarus americanus, Amerikansk hummer

Näring per 100 g
Kolhydrater, 1 g
Fett, 2 g
Protein, 17 g

Säsong
I Sverige får hummer fiskas från och med den första måndagen efter den 20 september fram till 30 april året efter.
Djupfryst hummer finns att tillgå året runt, liksom importerad hummer.

Köpa
Oftast köper vi kokt hummer. Ibland kan man få tag på levande humrar och prova på att koka dem. De kokas i en lag av vatten, salt och socker.
De flesta färska, kokta humrar som säljs i delikatessdisk eller fiskaffär väger någon stans runt 500 g. Djupfryst, kokt hummer väger ca 300 g styck.
Om man ska äta hummer till huvudrätt är det lagom med en hummer per person. Till förrätt räcker det med en halv hummer per person.

Förvara
Förpackad färsk hummer och djupfryst hummer har bäst före-datum. Den håller vanligtvis flera månader i frysen, dock ej efter sista förbrukningsdag.
När den tinats ska den förvaras i kylskåp, helst inte mer än ett dygn. Frys inte om upptinad hummer.

Tina
Tina djupfryst hummer i rumstemperatur 5-6 timmar eller i kylskåp 12-14 timmar.
Ska du servera hummern varm, kan du koka upp rikligt med saltat vatten och låta den upptinade hummern ligga i vattnet i 4 minuter.

Laga
Egentligen behöver färsk kokt hummer ingen tillagning. Den är godast att servera som den är med majonnäs, dill, citron och bröd.
Men gratinerad hummer är också gott! Ska du gratinera hummern behöver du inte kosta på dig färsk hummer. Djupfryst duger gott.

Om hummerfiske
Svenska fiskare fångar hummer i Skagerack, Kattegatt och norra delen av Öresund. Den enda metod som är tillåten är med hummertina. Endast humrar som nått en viss storlek får tas upp och humrar med rom måste kastas tillbaka i havet.