"Alltid på konsumentens sida"

Vad ska vi äta?

Sommarfavoriter 2018 0

Vad gör man när det är eldningsförbud och det inte går att grilla?

Annars är ju sommartid lika med grilltid, i alla fall för mig. Nu gäller det alltså att ta fram recept på andra favoriter i sommarköket. Här kommer några tips.

En riktig favorit på sommaren är naturligtvis fast och fin färskpotatis. Jag brukar koka dubbelt upp på kvällen, kyla hälften och ha till lunch eller kväll dagen därpå.
Av kokt kall färskpotatis gör jag bondomelett, dillpotatis eller en krämig potatissallad.

En populär lunch (särskilt om det finns barn med runt bordet) är kräm och mjölk samt bröd och pålägg. I familjen går det under namnet ‘Sommarlunch’. Egenhändigt kokad kräm eller kompott (se sista receptet) serveras när det finns, annars duger det fint med färdigköpt kräm.

Sallad är fin sommarmat. Den här thaisalladen gör jag på färdigköpt rostbiff. Mackor med rejält pålägg är också gott, både på utflykt eller hemma till lunch eller kväll. Och en gång per sommar brukar vi göra plankstek, det har blivit tradition. Så här kommer receptet!

HA EN FIN SOMMAR 2018! Även utan grill!

Gunillas jul och nyårstips 2017 0

Här har jag samlat några tips och recept inför jul och nyårshelgerna. Ett av tipsen är att ersätta ädelostkrämen på pepparkakorna med gorgonzola och fikonmarmelad som omväxling.

Jag tipsar också om tre nya griljeringar från Jens Linder, som han presenterade på årets julskinksavsmakning med Nibble Gårdsgris. Min favoritgriljering är den med panko (japanskt ströbröd) istället för vanligt.

Det här året gör jag gammeldags julhögar till alla små barn (de har hunnit bli 5 stycken vid det här laget). En gammaltradition som pryder julbordet och dessutom är ätbar. Baka själv, eller köp färdigt bröd.

I år har vi en semivegetarian (äter helst inte kött för att vara snäll mot Jorden) med vid bordet, så jag passar på att prova de nya produkterna från Quorn.

Glass på julen? Ja, det går fint! Här serverar vi den på Jessica Frejs vis med saltkaramell, lingon och pepparkaka.

Till nyår rekommenderar jag klassisk hummer Thermidor som förrätt eller supé. Den går fint att förbereda och sedan värma före servering.

Sedan vill jag gärna tipsa om Äppletiz från Roslagens Musteri. Ett jättegott alkoholfritt alternativ för dig som avstår från alkoholhaltigt bubbel. Åtminstone till er som bor nära huvudstaden och kan få tag på den här lokalproducerade drycken.

Avslutningsvis tipsar jag om mina tankar inför 2018 och vad jag spår blir nästa mattrend.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR !