Ett härligt bröd som är lätt att baka tack vare att du bara häller ut degen i en form eller tippar upp den på en plåt. Servera brödet på buffé, till mat eller fylld till lunch.
Tryck ner oliver, färska tomatskivor eller något annat vackert eller gott i brödet. Strö på örter eller flingsalt, eller både och. Här finns verkligen utrymme för din skapande förmåga.

Gör så här

  1. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och oljan.
  2. Rör ner mjölet, lite i taget. Arbeta samman till en deg, ca 10 minuter för hand eller 5 min i hushållsmaskin. Tillsätt socker och salt, och arbeta degen ytterligare 10 minuter för hand eller 5 min i maskin.
  3. Pensla en plåt eller gratängform med olivolja. Tryck ut degen i formen till ca 1 cm tjocklek.
  4. Gör många och djupa hål i degen med fingrarna. Tryck in oliver eller lägg på tomatskivor. Pensla med olivolja och strö över salt och timjan/ rosmarin. Täck med plastfolie och jäs 1 ½ timme.
  5. Värm ugnen till 200°. Ta ut plåten från kylen och ställ in den direkt i ugnen. Baka brödet ca 30 minuter.
  6. Låt kallna i bakduk på galler.

Tips
Brödet kan även jäsas i kyl över natten.
Det passar även att strö över riven ost innan brödet gräddas.

Resursklok kommentar

Vetemjöl special finns Från Sverige-certifierat.