Grundrecept: Urbenade grillade kycklinglår, kyckling-steak

Det här är den bästa nyheten (2019) när det gäller kyckling på länge, tycker jag. Kyckling- steak kallar man den här förträffliga produkten som består av urbenade kycklingklubbor, färdiga att lägga på grillen. En bit väger ca 125-150 g och lagom till en person. På kyckling-steak har man tagit bort benet, men behållit det fina skinnet och fettet under det, som smälter ut under grillning eller stekning och gör köttet extra gott. Självklart går det lika bra att köpa kycklinglår och bena ur själv, men det är lite mer pyssel.

Gör så här

  1. Ta fram kycklingköttet i god tid så att det inte är iskallt. Krydda väl på båda sidor med grillkrydda. Trä gärna upp varje kyckling-steak på två blötlagda grillspett, så håller de formen fint på grillen.
  2. Kolgrill: Förbered grillen, tänd på och vänta på en fin grillgröd. Nu kan du även passa på att förbereda det du vill servera till kycklingen.
  3. Börja med att grilla skinnsidan av kycklinglåren. Placera bitarna på gallret en bit från glöden. Vänd flera gånger så att bitarna inte bränns. Det tar mellan 15 och 20 min att grilla kycklinglår till 75-80°.
  4. Gasolgrill: Börja med att grilla skinnsidan på högsta värme. Vänd och grilla även andra sidan till fin färg. Sänk värmen och grilla klart. Vänd flera gånger.
  5. Grillpanna: Börja med att grilla skinnsidan av kyckling-steaken på medelhög värme. Vänd diagonalt så att du får ett vackert rutmönster. Vänd sedan med köttsidan neråt och grilla klart.
  6. Kontrollera med en grilltermometer eller genom att skära ett snitt där köttet är som tjockast. Köttsaften ska vara klar och genomskinlig. Grilla annars lite till. Servera genast.

Tips
Så här benar du själv ur en kycklingklubba: Skär ett snitt i varje bit precis över benet. Lirka försiktigt ut benet och ta hjälp av kniven att lossa det.