Kladdkaka på kakao

‘Det här är världens bästa och godaste kladdkaka’ sa Malin, som lärde mig att baka den. Kakan ska stelna i kylen 1 timme, så ta med det i planeringen.
Smeten är praktisk också på det sättet att du rör samman alla ingredienser i en och samma kastrull och på så sätt får lite disk.
Jag bakar gärna den här kladdkakan i avlång form eftersom den då kan skäras i såväl trekantiga tårtbitar som fyrkanter av olika storlek, allt från portionsbitar till kaffegodis.

Gör så här

  1. Värm konvektionsugnen till 175°. (Vanlig ugn 200°)
  2. Smält smöret kastrullen, ta av från värmen och låt det svalna något.
  3. Rör ner kakao, vaniljsocker och strösocker.
  4. Tillsätt ett ägg i taget och blanda till sist ner mjölet.
  5. Häll i smeten i formen.
  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Ta ut och skaka lite försiktigt på formen så ser du hur lös den är. Den stelnar liter mer när den kallnat. Ta ut kladdkakan när den är klar.
  7. Låt kallna i kyl 1 timme.
  8. Servering: Skär upp kakan. Pudra med florsocker eller krossade polkagrisar. Eller pynta med färska bär.