Tapas: Kungsräkor pil pil

I Spanien använder man langostinos  till gambas pil pil,  som den här superläckra tapas- eller förrätten kallas.
Att ta tillvara skalen och låta dem fräsa i olja kan kännas krångligt och tidsödande, men det är det enda sättet att få den rätta smaken på den här rätten.

Gör så här

  1. Skala räkorna och låt det sista skalet på stjärten sitta kvar som handtag. Spara skal och huvuden. Enklast är det att skala räkorna innan de tinat helt. Då är det också lättast att bara dra ut tarmen.Ställ räkorna kallt så länge.
  2. Skala vitlöksklyftorna och skär dem i ytterst tunna skivor.
  3. Hetta upp oljan i en gjutjärnspanna. Lägg i chiliflakes och hälften av vitlöken. Fräs en kort stund på medelvärme och höj sedan värmen. Lägg i räkskal och huvuden, och fräs 15 sekunder. Sänk sedan värmen och fräs ca ½ minut. Ställ oljan att dra 15 minuter.
  4. Sila av oljan. Så här långt kan rätten förberedas.
  5. Hetta upp oljan i en gjutjärnspanna och stek räkorna ca 3 minuter per sida. Räkorna ska bli ljust rosa i färgen. Salta i pannan, så att saltet även smaksätter oljan. Låt den återstående vitlöken och 1 krm chiliflakes fräsa med mot slutet.
  6. Ta upp räkorna ur oljan med gaffel eller pincett och lägg upp på serveringsassietter. Lägg på vitlök och chili. Häll tillbaka oljan i pannan och hetta upp den ordentligt. Skeda den över räkorna och servera genast. Servera med surdegsbaguette för att suga upp den goda oljan.

Tips
Chiliflakes kan bytas ut mot tärnad färsk chili

 

Resursklok kommentar

Odlingen av jätteräkor är ett hot mot jordens mangroveträsk. Så köp inte jätteräkor! Nu finns dock ett smakfullt alternativ, MSC-märkta kungsräkor, som kommer från hållbart fiske. Odling av kungsräkor är också på gång i Sverige.

Serveringstips

surdegsbaguette