I den klassiska husmanskosträtten serveras lenrimmad lax med dillstuvad potatis.  Jag är inte så förtjust i stuvning gjord på mjölk och vetemjöl, så jag brukar göra en fräsch dillpotatis på crème fraiche istället. Dillpotatisen passar fint till såväl rimmad som gravad lax. Det här är riktig snabbmat, du kan ha maten på bordet på ca 20 minuter.

Gör så här

  1. Skala potatisen och skär den i skivor. Skölj skivorna i kallt vatten för att få bort överflödig stärkelse. Hacka dillen.
  2. Koka upp lättsaltat vatten och lägg ner potatisskivorna. Koka dem nätt och jämnt mjuka, ca 10 minuter. Häll bort kokvattnet genom en sil.
  3. Lägg tillbaka potatisskivorna i kastrullen och tillsätt crème fraiche, dill, salt och peppar. Vänd ner i potatisen och hetta upp före servering.
  4. Servera den varma dillpotatisen med tunna skivor rimmad eller gravad lax.

 

 

Resursklok kommentar

Passa på att laga den här läckra rätten när du har rester av lax i skivor.
Sommartid gör du den absolut godaste dillpotatisen på kokt färskpotatis, kanske en rest från ett större kok dagen innan.
Det finns potatis från produktion med flera olika certifieringar, KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad och Från Sverige-certifierad.
Både gravad och rimmad lax finns från ASC-certifierad produktion.

Serveringstips

»Kokta haricots verts