Vinkokta blåmusslor med pommes frites och aioli. Det här är Belgiens och norra Frankrikes svar på Fish’n Chips. När vi var i Bryssel 2007 kunde vi välja på mängder av olika varianter av moules, men jag gillar bäst den här, moules marinière, en så ren variant som möjligt, så att musslornas smak får komma fram ordentligt.
Om du vill lägga ner extra omsorg på rätten lagar du egna frites och vispar ihop egen aioli.
Till moules serverar du tjocka, rejäla potatisstavar, så kallade pont neuf.
Jag tycker att fuskvarianten är helt ok, såväl när det gäller pommes frites och aioli. Det finns fin pont neuf att köpa djupfryst och medan den blir klar i ugnen räcker tiden lagom för att krydda majonnäs med vitlök och laga till musslorna.

Gör så här

  1. Pommes frites: Värm ugnen till 225°. Klä en plåt med bakplåtspapper. Häll på pommes fritsen och ställ in dem i ugnen ca 30 minuter eller enligt anvisning på förpackningen.
  2. Aioli: Lägg majonnäsen i en bunke. Skala vitlöksklyftorna och riv eller pressa ner dem i majonnäsen. Blanda samman med kajenn och salt. Ställ svalt till servering.
  3. Moules: Tvätta och skölj musslorna noga. Släng musslor med spräckt skal och de som inte sluter sig när man knackar på skalet.
  4. Skala schalottenlök och vitlök. Hacka schalottenlöken fint och skiva vitlöken.Hetta upp en stor kastrull med olivolja och fräs löken utan att den tar färg.
  5. Lägg i musslorna, rör om och tillsätt vinet. Koka upp under lock tills musslorna öppnat sig, ca 2 minuter.
  6. Skaka några gånger under kokningen och krydda med salt och peppar. Ta bort musslor som inte öppnat sig.
  7. Lägg upp aiolin i små serveringsskålar och pommes fritsen i andra serveringsskålar. Lägg upp musslorna i djupa tallrikar.
  8. Ge buljongen ett uppkok och häll den över musslorna. Servera genast med pommes frites och aioli.

Serveringstips

Så här gör du egen pommes frites och aioli
»Pommes frites
»Aioli, klassisk fransk