Den här härliga retro-rätten bjuder vår vän Kristina på. Vi kallar den så här, eftersom hennes man Stig gillar ostbågar så mycket.
Bakelsen, som egentligen är en förrättscanapé, passar både som förrätt och aptitretare. Även personer som inte äter ostbågar som snacks brukar uppskatta den här.
De passar fint att bjuda på eftersom det går utmärkt att göra bakelserna klara i förväg och sedan bara rulla i krossade ostbågar och dekorera strax före servering.

Gör så här

  1. Skala räkorna och ta undan hälften av de finaste räkorna till dekoration. Ställ dem kallt.
  2. Tryck ut 18 rundlar ur brödskivorna med hjälp av utstickare eller ett glas, 6 cm i diameter.
  3. Räk-kräm: Blanda samman crème fraiche och färskost i en bunke. Grovhacka resten av räkorna och lägg ner i bunken tillsammans med stenbitsrommen. Rör ner lök, dill, citronsaft, salt och peppar. Blanda försiktigt samman till en homogen massa.
  4. Crème fraiche-kräm: Mosa ner färskosten i crème fraichen, och blanda samman.
  5. Lägg samman brödrundlarna tre och tre med räk-kräm emellan. Stryk på ost-kräm runt om och ovanpå bakelserna. Så här lågt kan rätten förberedas. Täck i så fall bakelserna med plastfolie och ställ i kylen.
  6. Lägg ostbågarna i en plastpåse och krossa dem med en kavel eller en mortelstöt. Ta ut bakelserna ur kylen och täck sidorna med ostbågekrosset. Det fäster bäst om du lägger krosset  på en assiett och rullar bakelserna i det.
  7. Dekorera bakelserna med sallatsblad, räkor, rom (vi hade regnbågsrom), citron och dill. Strö till sist över gräslök.

 

Resursklok kommentar

Spara räkskalen i frysen och använd dem till räkbuljong.
Nordhavsräkor finns fån MSC-certifierad och KRAV-certifierad produktion.
Finns från MSC-certifierad produktion.
Dill och gräslök finns från Svenskt Sigill-certifierad, Från Sverige-certifierad och KRAV-certifierad produktion.