Undrar hur mycket skagenröra jag svängt ihop under mitt liv? Toast Skagen måste vara den allra mest populära förrätten eller drinktilltugget i vårt land. Inte så konstigt, den är enkel att laga, går att variera på en mängd olika sätt och smakar alltid lika gott.
Klassisk Toast Skagen serverades på Tore Wretmans restaurang Riche, där Karin Chädström var chefskallskänka. Carin tyckte att det var det självklart att toast serverades på runt, smörstekt bröd. I Riches Toast Skagen var det heller ingen dill i själva räksalladen, den serverades som dekoration. Jag gör oftast Toast Skagen på Carin Chädströms vis, som jag lärt mig genom Kallskänkans Kokobok, där Carin lär ut sina kallskänksknep.

Gör så här

  1. Skala räkorna och hacka dem grovt.
  2. Ta undan 4 dillvippor till garnering. Hacka den övriga dillen fint.
  3. Blanda samman räkor, dill och majonnäs. Krydda med malen vitpeppar och eventuellt med salt.
  4. Stek brödskivorna gyllenbruna i smör. Ta ut rundlar med hjälp av en utstickare.
  5. Fördela skagenröran på brödrundlarna. Forma vackra ägg av löjrommen och lägg på. Toppa med dillvipporna. Dekorera med sallatsblad och citron.

 

 

 

Resursklok kommentar

Nordhavsräkor finns från MSC-certifierad och KRAV-certifierad produktion.