Recept taggade med Frukost

Mankoushé

Somliga säger att mankoushé är det libanesiska svaret på pizza. I Libanon äter man oftast mankoushé till frukost, så jag skulle hellre vilja säga varm ostmacka. Jag åt min första mankoushé 2006 i en liten kiosk på väg upp på Harissa-berget.

Grundrecept: Koka ägg

Att koka ägg är en konst, men allt handlar egentligen bara om att ta rätt tid och anpassa koktiden till äggens storlek.

Äggmacka på äggrest

Det händer då och då i hushållet att det bara går åt en äggula eller ett halvt ägg. Det är resursklokt att inte kasta bort överblivet ägg. Ett tips är att steka det som blir över och använda som smörgåspålägg.

Julens grötfrukost

Till jul brukar risgrynsgröt finnas i huset, liksom vörtbröd, juläpplen och skinka. Kanske har du även ett kokt ägg på lut.

Fibergröt med färska bär

Det är på morgonen du ska äta kolhydratrik mat som gröt och bröd. Då har du hela den aktiva dagen på dig att göra åt kolhydraterna. Gröt med färska bär är ett bra sätt att börja dagen. Havregryn ger kostfibrer, protein och en del vitaminer.