Fullkorn i allt

Fullkorn! Valsat, malet till mjöl, hela korn och krossade korn.

Det vi äter allra mest ‘för lite’ av i vår kost är fullkorn. Att äta fullkorn ger mängder av positiv inverkan på vår hälsa. Men vad är egentligen fullkorn? Och hur ska vi enkelt öka intaget av fullkorn i kosten?

I början av året (2024) var jag på ett väldigt intressant seminarium anordnat av Brödinstitutet (ni vet, de med 6-8 brödskivor om dagen) och United Minds (ett av våra mest välkända analysföretag).

På seminariet medverkade forskare, som redovisade pinfärsk forskning kring hur vårt intag av fullkorn påverkar vår hälsa. Eller rättare, vår brist på intag av fullkorn. För det som vi äter ’mest för lite’ av är fullkorn. (Inte frukt och grönt, som man lätt kan tro av all propaganda som omger oss.)


Bild 1 Medverkande vid seminariet: Ulrika Ericson, docent i nutritionsepidemiologi Lunds universitet, Laura Pirkola nutrition och forskning Fazer, Ingela Stenson United Minds, Maria Sitell kommunikationschef Brödinstitutet och Tobias Jadberg verksamhetschef Lillebrors bageri.
Bild 2 Ingela Stenson och undertecknad.

Vi deltagare fick veta att det finns olika studier som samtliga påvisar att människor som äter närmare rekommendationen om 60 procent fullkorn i NNNR, Nya Nordiska Näringsrekommendationerna, har en påtagligt bättre hälsa än människor som inte gör det.  

Så ett ökat intag av fullkorn skulle på ett enkelt sätt påverka vår hälsa mycket positivt. Då borde det vara plättlätt att förbättra hälsan hos en stor del av befolkningen, eller hur? ’Bara’ äta mera fullkorn! 

Vad är fullkorn?

För att kunna äta mera fullkorn behöver man då först av allt veta vad fullkorn är för något. Jag med ger att jag själv hade en ganska vag bild av vad fullkorn är. Typ ’grovmalet’, ’hela korn i brödet’ eller ’massor av fibrer’.  

Jag fick dock  lära mig att fullkorn helt enkelt betyder HELA kornet. Det vill säga frövita, skal och kärna. Om allt detta finns med även när kornet krossas, mals ner till mjöl eller valsas till gryn räknas slutprodukten fortfarande som fullkorn. Fullkorn kan alltså vara ett helt vitt, finmalen mjöl! 

Den största skillnaden mellan helt, krossat, valsat och malet fullkorn är faktiskt att de ser olika ut. Och det bästa av allt, de hela kornen har sina uppgifter, grovmalet sina och finmalet sina. Det viktiga är alltså inte att tuggar i oss en massa grovfoder, utan att vi äter fullkorn i alla dess olika former.  


Tobias Jadberg Lillebrors bageri

Fullkorn i allt

Med på seminariet var även Tobias Jadberg från Lillebrors bageri här i Stockholm. Tobias Jadberg har en väldigt intressant filosofi, nämligen ’Fullkorn i allt’. På Lillebrors bageri bakas allt bröd med fullkorn. Allt! Inte bara matbröd, utan man använder fullkorn även i sött bak.

Och kan Lillebrors bageri, så borde väl jag kunna! Jag har ju en fantastik möjlighet att påverka en stor grupps hälsa till det bättre, nämligen alla mina gäster på Kungl Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA. Ja, och så familjen, förstås. De är ju några stycken, om man räknar in barnen med respektive och barnbarn.  

Jag bestämde mig för att sträva mot målet ’Fullkorn i allt’. Steg ett var att börja använda mer fullkorn i mina recept som jag använder i köket på Kungl Skogs och Lantbruksakademien, KSLA. Jag började med att tillsätta mer fullkorn de brödsorter jag bakar mest av. Nedan hittar du recepten på bröden.

RECEPT

»Bake off bröd med vitt fullkornsmjöl
»Baguette med vitt fullkornsmjöl
»Sockerkaksrutor med fullkorn
»Sockerkaksrutor med fullkorn, gluten-och laktosfria