Kökstips

Här har jag samlat några tips för dig som jobbar i köket.

Disk

1 När du ställer ut varma bleck eller formar i disken, lägg på en grytlapp eller släng, så att den som diskar inte bränner sig.
2 Stäng alltid ner huven när diskmaskinen är fylld med vatten. Tryck på ‘Prog 1’ två gånger, så visas ‘Prog 0’. Då går maskinen inte igång fastän du sänker huven.
3 Ställ alltid nydiskade kärl och porslin att svalna ordentligt innan du ställer in dem i skåpen.
4 När du stängt av maskinen för dagen, ställ silarna att torka i en gul diskback. Röret ska ligga så att ringen längst ner är fri och inte torkar hoptryckt.

Trasor och papper

1 Om du spiller mjölk (eller annat som luktar eller surnar) torka alltid med papper, som kastas.
2 Trasor använder vi för att torka bänkarna och andra ytor. Grön trasa använder vi i köket och disken. Blå trasa använder vi i matsalen. Det finns hängare för trasorna i köket och i diskrummet.
3 Vi tar nya trasor varje dag. Byt trasa vid arbetsdagens slut (eller oftare om det behövs). Häng de trasor som ska tvättas på tork över kanten på en diskback.
4 Trasor som fått fläckar som inte går bort i tvätten använder vi för att torka upp spill från golvet. De trasorna har en hink i diskrummet.

Ugnen

1 När en inställd tid gått ut börjar ugnen låta. För att stänga av, tryck på pil-knappen längst ner till häger på displayen.