Det här är soppan till Måltidens dag 2022 i min tappning. Gissa om jag blev glad när jag hittade fin broccoli från Gotland!
Som vanligt avvek jag en del från originalreceptet. I originalet används gul lök, men jag bytte ut mot purjolök eftersom den svenska purjon är superfin i oktober. Jag valde också att mixa potatis, purjo och buljong och koka upp med de djupfrysta örterna. Broccolin ångkokade jag för sig och varvade sedan i serveringsgrytan för att behålla broccolins krispighet. Originalet reds med majsstärkelse, som jag inte är så förtjust i. Potatisen reder soppan så det räcker tycker jag. Och s tog jag lite mer grädde.
Det som sätter extra smak på soppan är den rivna osten, som antingen kan tillsättas i soppan eller serveras till, så som vi gjorde. Vi valde en 18 månader lagrad präst.
Gör så här
- Ansa och skär broccolin i buketter. Tärna stjälkarna. Skölj både buketter och stjälkar noga.
- Ångkoka broccolibuketterna och de tärnade stjälkarna var för sig, ca 7 minuter vardera. Skär sedan buketterna i grova bitar.
- Ansa och strimla purjolöken grovt. Skala och tärna potatisen. Fräs purjolök och potatis i olja i en gryta. Häll på buljongen, koka upp och sjud tills potatisen är mjuk. Mixa och häll tillbaka i grytan.
- Tillsätt grädden, koka upp, sänk värmen till låg och sjud tills soppan tjocknat något. Häll ner persiljan och basilikan och eventuell timjan.
- Varva broccolibuketter, tärnade stjälkar och potatissoppa i serveringskärl. Smaka av soppan och justera kryddningen med salt och eventuellt cayennepeppar.
- Servering: Servera soppan med den rivna osten och mjukt bröd.