Finska fastlagsbullar

I Sverige går det bra att kalla dem för semlor, men inte i Finland. Där är en semla det samma som en småfranska, vilket kan leda till viss språkförbistring. I Finland säger man helst fastlagsbulle om den här delikatessen. Degen innehåller rågmjöl och man fyller med sylt istället för mandelmassa. Fyller med sylt gör man även i Norge.

Gör så här

  1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Knäck ägget i degspadet.
  2. Blanda samman dinkelmjölet med rågmjöl, socker, salt och kardemumma. Rör ner mjölblandningen i degen, lite i taget. Arbeta samman till en homogen, tjock smet eller en lös deg.
  3. Låt den jäsa ca 30 minuter och värm under tiden ugnen till 225°. Klä en plåt med bakplåtspapper.
  4. Blanda ut bakpulvret i den resterande decilitern vetemjöl, och arbeta in det i degen.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen på mitten. Skär varje del i 6 delar och rulla 12 runda bullar. Lägg dem att jäsa ca 20 minuter på plåten.
  6. Vispa upp ägget i en kopp och pensla bullarna. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Ta ut och låt bullarna kallna på galler under bakduk.
  7. Servering: Skär av ett lock på varje bulle. Fyll bullarna med sylt. Vispa grädden och spritsa den ovanpå sylten. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.

Elisa Stobin Gunilla i köketFinska butiken Hötorgshallen Marjatta Stobin Finsk fastlagsbulle avsmakning Finska butiken Hötorgshallen finska fastlagsbullar