Recept i kategorin Dessert

Hajkbanan

Det var när jag arbetade i köket på Kollo på Västra Edsvik 1999 som jag lärde mig att laga hajkbanan. Det var kolloledarna som invigde mig i hajkbananens värld. Fyll med mörk choklad, mjölkchoklad, center eller dumlekola.

Apelsinsallad med vit chokladfluff

En frisk och fräsch dessert att laga under citrussäsongen. Chokladfluffet ska förberedas dagen före servering och stå till sig i kyl över natten. Det ärockså lite pyssel med att skära citrusfrukterna. Apelsinsalladen kan också förberedas dagen före.

Smulpaj med blåbär

Mot slutet av säsongen kan blåbären vara lite mosiga, och då passar de fint att lägga i en paj. Ett både enkelt och gott sätt att laga paj är med smultäcke. Den här pajen kan du laga med antingen färska blåbär eller djupfrysta.

Glass med lemon curd, grädde och smultron

Smultron, denna gudagåva, kommer oftast inte i så stor mängd. I alla fall inte om du plockar vilda smultron ute i skogen eller vid dikeskanten. Då kan en liten mängd passa fint att dekorera och smaksätta en somrig dessert.

Grillade fruktspett

När du grillat huvudrätten på träkolsgrill är glöden perfekt för att grilla dessertspett med frukt. Vi grillade våra spett på gasolgrill, och då är värmen enkel att reglera. På spetten passar det med alla sorters fasta frukter som päron, ananas, nektarin och melon.