I köket på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA, gör vi en potatislåda med baljväxtfärs. I originalreceptet ingår även animaliska livsmedel, men för dem som så önskar gör vi även en helt växtbaserad variant. Det är en utmärkt blandning gjord på baljväxter på svensk proteingröda. Åkerböna, sötlupin och gråärt, närmare bestämt. Torkad lök och vitlök köper jag från märket Borgeby Kryddgård.
I originalreceptet toppar man även med riven ost. Det finns ingen svenskproducerad vegansk ostersättning i nuläget (2020), så om man vill ha det på får man köpa veganost producerad i till exempel Storbritannien.

Gör så här

  1. Baljväxtfärssås: Skala och riv selleri, morot och palsternacka fint.
  2. Fräs färsen på låg värme i oljan i en stor gryta. Tillsätt selleri, morot, palsternacka, tomatpuré och krossade tomater.
  3. Öka värmen och häll på grönsaksbuljong och svampbuljong under omrörning. Tillsätt oregano, malen vitlök, malen lök, salt och peppar. Blanda samman till en homogen sås.
  4. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud såsen 20 minuter. Rör om då och då.
  5. Potatislåda: Värm ugnen till 200°. Konvektionsugn till 160°. Smörj ugnssäkra former eller G/N bleck med olja.
  6. Skala potatisen och skär den i skivor. Lägg skivorna i kallt vatten i en stor bunke. Ställ potatisen att rinna av i ett durkslag.
  7. Häll färssåsen i en kastrull och hetta upp den. Häll havredrycken i en kastrull och hetta upp den.
  8. Fördela hälften av potatisen i bottnen på ugnsformen. Bre över färsblandningen och lägg på resten av potatisen. Häll sedan på havredrycken.
  9. Ställ in gratängen i ugnen och sänk temperaturen till 175°. Konvektionsugn till 130°. Grädda den större gratängen i 1 timme och 10 minuter eller tills potatisen är mjuk och ytan fått vacker färg. En mindre gratäng kan ta kortare tid.