Raita med gurka och mynta

En mild, svalkande indisk yoghurtsås som är perfekt till heta rätter. Den är också en fin dipsås. Genom att rosta spiskumminfröna får man fram en speciellt fin smak. Receptet kommer från Helena.

Gör så här

  1. Låt en stekpanna av gjutjärn bli riktigt het. Lägg i spiskumminfröna och rosta dem under omrörning i 15-20 sekunder. Häll dem sedan ur pannan och krossa dem i mortel.
  2. Vispa yoghurten lätt så att den blir slät och krämig. Blanda i spiskummin, chilipeppar, salt och svartpeppar.
  3. Skär gurkan med skalet på i tunna skivor. Hacka myntabladen så att det blir 2 msk. Spar några gurkskivor och myntablad till garnering. Rör ner resten i såsen.
  4. Täck över med plastfolie och låt såsen stå kallt en stund så att smakerna blandas. Dekorera såsen med gurka och mynta före servering.