Det här är en basblandning av flingor och frön som kan ätas som den är eller kompletteras med torkad frukt. Liten sats kan rostas i gjutjärnspanna, dubbel sats rostas bäst i ugn.
Att göra sin egen fröblandning eller müsli har många fördelar. Du kan komponera ihop ingredienserna som du vill, och du vet vad den innehåller.
Se ingredienserna i receptet som förslag. Ta sedan vad som finns hemma. Byt ut mandeln mot hasselnötskärnor, boveteflingorna mot rågflingor, eller linfrön mot sesamfrön. Under tips hittar du flera förslag på vad du kan blanda ner.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  2. Hacka mandel eller hasselnötter grovt. Blanda samman med havregryn, boveteflingor, solroskärnor, kokos, linfrö, råsocker och salt.
  3. Blanda samman vatten och olja och häll över blandningen. Krama in vätskan med händerna och bre ut blandningen.
  4. Rosta i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut långpannan flera gånger och rör om så att hela blandningen rostas.
  5. Låt blandningen svalna och sedan kallna helt. Förvara i glasburk med lock eller plåtburk.

Tips

Några tips på annat som du kan tillsätta i din fröblandning.
-russin, torkade aprikoser, klippta dadlar, torkade äpplen, torkade bär
-camelinafrön eller chiafrön
-torkade alger
-nyponmjöl