Recept taggade med Spannmål

Koka havreris till många

Havreris är en relativt ny produkt i våra butiker (2020). På Kungl. Skogs- och lantbuksakademien använder jag den i stället för importerat vanligt ris. Precis som ris smakar havreriset inte så mycket i sig, utan passar som tillbehör till kryddiga rätter.

Rostad frukostfröblandning (müsli)

Det här är en basblandning av flingor och frön som kan ätas som den är eller kompletteras med torkad frukt. Liten sats kan rostas i gjutjärnspanna, dubbel sats rostas bäst i ugn. Att göra sin egen fröblandning eller müsli har många fördelar.

Kvarngryn med gråärter

Kvarngryn är trevlig blandning av ångbehandlat och valsat spannmål, närmare bestämt havre, vete och råg. Allt odlat på Västgötaslätten. Här får de sällskap med svenskodlade gråärter, buljong och timjan.

Cous cous med grönsaker

Det här rätten kan serveras som vegetarisk rätt eller som tillbehör. Den är också fin att ställa fram på buffé. Receptet kan dubbleras. Cous cous är gjort granulerat vete, en viktig ingrediens i det marockanska köket.

Grundrecept: Havregrynsgröt

Oftast kokar jag bara gröt till mig själv när jag äter tidig frukost före alla andra. Därför detta lilla rcept på en liten portion gröt. Komplettera med något proteinrikt, till exempel ett kokt ägg.