Recept taggade med Buljong

Fiskbuljong

Om du handlar fisk i saluhall eller fiskaffär, missa inte att be om skrovet, fenorna och huvudet! Det är en utmärkt stomme till riktigt fin fiskbuljong. Om du rensar själv, ta bort gälarna och ögonen innan du kokar buljongen.

Fläskbuljong

Svenskt griskött går ofta att hitta till onödigt bra pris. Om du ska koka fläskbuljong kan du använda de bitar med ben som har billigast pris. Här gör vi buljong på både rimmad och färsk fläsklägg, mest för sältans skull.

Kräftbuljong

Det går att koka en alldeles utmärkt buljong på kräftskal. Har du krondill över kan du ge din kräftsoppa fin smak av den. Annars går det bra att använda torkade dillfrön. Du kan frysa in buljongen och använda den längre fram.

Kycklingbuljong

’Låt det koka länge och väl. Och sedan lite till. ’ Så säger Mats om att koka kycklingbuljong. Han jobbar hos Hellbergs i Hötorgshallen, där jag köper mina kycklingskrov.

Musselbuljong

Blåmusselbuljong är användbar som stomme i fisksoppa eller fiskgryta. Den är även använbar för att smaksätta skaldjurspaella.