Recept taggade med Italienska köket

Carpaccio på bresaola och pecorino

Den här rätten är väldigt enkel och snabblagad. Men lägg inte ihop den förrän precis före servering. Den är ett exempel på hur fyndigt man kan använda klassiska recept och förnya dem.

Potatisgnocchi

Gnocchi kan serveras på samma sätt som pasta, till i stort sett allting. Namnet uttalas ”njååki”, ungefär. Använd vinterpotatis och en mjölig potatissort till potatisgnocchi. Färskpotatis fungerar inte.

Pasta: Spaghetti alle vongole

Först av allt: Musslorna ska ligga i vatten i två-tre timmar för att bli av med eventuell sand, så förbered i god tid! Det är Giovanni från restaurang Piccolo Metro som har lärt mig laga spaghetti alle vongole.

Grundrecept: Koka pasta

Så här kokar du torkad pasta i alla dess former. För att beräkna mängden salt och vatten, utgå från ‘tio hundra tusen-regeln’. Proportionerna ska alltså vara 10 g salt (1,6 tsk), 100 g pasta och 1000 g vatten (1 liter).

Penne alla Norcina

Riktig, äkta Penne alla Norcina innehåller Karl Johan-svamp, tryffelkräm och vitt vin. ”Och lite, lite grädd’ ”, sa min vän Giovanni, som hade restaurang Piccolo Metro på Södermalm i Stockholm. (Han svalde alltid e-et på slutet i ordet grädde.