Recept taggade med Japanska köket

Tonkatsu, panerad fläskkotlett på japanskt vis

Panerad, friterad fläskkotlett serverad med den speciella tonkatsu-såsen och en krämig kålsallad. Tonkatsu görs främst på kotlett, men fläskkarré eller fläskschnitzel funkar också fint.

Okonomiyaki, japansk pannkaksomelett

Okonomiyaki är som en sorts omelettpannkaka, en blandning mellan fransk galette och italiensk frittata. Tricket är att steka i tillräckligt het olja och vara kvick i vändningarna när pannkakan ska stekas på sida två.

Misobakad aubergine

Hos min vän Tom Ishidori på Blue Light Yokohama, Södermalm, Stockholm, serveras en ljuvlig bakad aubergine. Det här är min egen variant på Toms recept.

Sushiris

Här får du lära dig att laga ett perfekt sushiris. Sushiris ska serveras nykokt och avsvalnat. Det ska inte förvaras i kyl, då försvinner smaken. Riset får sin smak av sushivinäger som ska stänkas över riset. Den använder du även att klistra ihop sjögräsrullar med.

Sushi på lax

Små kuddar av ris med en tunn skiva pinfärsk lax och ett litet bett av wasabi. Bättre att ta lite för lite än för mycket av wasabin och överraska med för mycket smak mitt i en tugga. Den som så önskar kan alltid lägga till mer wasabi vid serveringen.