Okonomiyaki, japansk pannkaksomelett

Okonomiyaki är som en sorts omelettpannkaka, en blandning mellan fransk galette och italiensk frittata. Tricket är att steka i tillräckligt het olja och vara kvick i vändningarna när pannkakan ska stekas på sida två. En teflonpanna eller liknande tycker jag funkar bättre än en gjutjärnspanna.
Ät som den är med särskild okonomiyaki-sås och kewpie (japansk majonnäs), eller med ytterligare topping. Jag gillar att lägga algsallad och stekta bläckfiskringar uppepå.
Okonomiyaki i original görs av en smet på mjöl, ägg och strimlad vitkål. Den toppas med torkat sjögräs, torkade bonitoflingor och en sorts krisp, tenkasu. Tunnskivad tripe (grismage) är också vanligt att lägga på okonomiyaki. Men det var ju som du behagar, så välj själv din favorittopping!
Okonomi betyder ’som du behagar’ och ’yaki’ betyder grillad eller stekt. ’Stekt som du behagar’, låter inte så dumt. Den är vanlig street food i Japan, men säljs även på särskilda små restauranger.

Gör så här

 1. Strimla vitkålen och purjolöken fint. Skala och skär moroten i ytterst tunna strimlor. Skala och riv ingefäran och hacka koriandern. Passa också på att fixa till grönsakerna till servering.
 2. Okonomiyakisås: Häll ketchup, Worcestershiresås, ostronsås och mirin eller socker i en skål. Rör ihop och fyll på engångsspritspåse.
 3. Häll mjölsorterna och bakpulvret i en bunke. Rör ner hälften av vattnet och knäck ner äggen, ett i taget, under omrörning. Rör ner resten av vattnet, soja, salt, peppar, ingefära och koriander. Vänd ner vitkål och morot i smeten och blanda ordentligt.
 4. Hetta upp oljan i en stekpanna på drygt medelvärme. Häll i hälften av smeten och fördela den jämnt i pannan. Sänk värmen lite. Stek tills pannkakan fått torr yta. Vänd genom att vända upp pannkakan på en tallrik.
 5. Häll i lite mer fett i stekpannan och låt pannkakan glida ner i stekpannan igen, med den ostekta sidan neråt. Stek tills den fått lagom yta även på andra sidan. Lägg upp pannkakan på en serveringstallrik, håll varm och upprepa med den andra pannkakan.
 6. Servering: Lägg sallad på serveringstallrikarna. Spritsa rutmönster av okonomiyaki-sås och kewpie på pannkakorna. Toppa med ingefära, vårlök och sesamfrön. Plus extra topping, om du vill ha det.

 

Serveringstips

Extra topping kan vara

 • tripe, grismage i tunna strimlor
 • stekta bläckfiskringar
 • räkor
 • algsallad
 • knaperstekt bacon