KRAVs årsstämma 2023 på KSLA

Underverk ordnar vi dagligen, mirakel tar lite längre tid. Det stämmer in på arbetet i KSLAs kök inför stora evenenmang. Efter två hela dagars förberedelser var jag och min kökshjälp Helena redo att slå upp portarna för deltagarna i den ekonomiska föreningen KRAVs årsstämma och duka upp kaffe och mat.

Vissa cateringuppdrag är lite mer att bita i än andra. En representant för den ekonomiska föreningen KRAV hörde av sig inför årets föreningsstämma. Planen var att de skulle hyra lokaler på Kungl Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA. De undrade om jag kunde ordna med deras förtäring, som skulle bestå av KRAV-certifierade råvaror.

KRAV ville ha förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe för ett stort sällskap, närmare 100 personer. Det är en ära att bli tillfrågad i sammanhanget, så jag började undersöka vilka möjligheter som finns.

KRAV-certiferade råvaror

När KRAV hörde av sig och berättade att de valt KSLA för sin årsstämma, höll jag på att spricka av stolthet. Jag förstod att det skulle bli en utmaning, men jag har ju mycket lättare att köpa in precis vilka råvaror jag vill (och har möjlighet att få tag i).

När det gäller vanliga krogar är det ofta så att de ’sitter fast’ i olika typer av avtal med sina leverantörer, och följaktligen inte kan köpa in utanför avtalet.

Det visade sig att det finns väldigt många varor att köpa som är märkta med KRAV-loggan. Och väldigt många produkter som jag redan köper för att de är så bra, utan att jag har tänkt på att de är certifierade enligt KRAV.

Förmiddagskaffe

Förmiddagskaffet skulle inte vara något större problem. Mjöl till bake-off brödet som vi bakar i köket på KSLA finns i många olika varianter. KRAV-certifierad matfettsblandning och ost till pålägg är det heller inget problem att hitta. Kaffe och te med KRAV-loggan på paketet finns också.

»Bak off-bröd, rågbullar

Lunch

När det kom till lunchen är logistiken ett större problem än råvarorna. Den måste bestå av högst tre komponenter, annars blir det stopp i matkön, och programmet blir förskjutet. Huvudrätten måste också gå att anpassa till de specialkoster som förbeställts.

Efter en smula funderade kom jag fram till att vi skulle servera chilekånkarne, svensk chili, med kvarngryn och sallad. Nötfärs planerade jag att köpa in från Gårdssällskapet. Chili är både glutenfri och laktosfri. De som äter växtbaserat skulle få en chili på baljväxtfärs från Färsodlarna. Och de som inte kan äta spannmål kan få kokt potatis till sin chili.

»Chilekånkarne

Eftermiddagskaffe

Då återstod bara eftermiddagskaffet. Vi brukar baka en bärkaka på KSLA, och den är väldigt populär. Det är min vän Åsa, som driver Klevs Gästgiveri, som lärt mig att baka den. KRAV-certifierade blåbär brukar jag använda till den kakan, så det receptet var redan på plats.

»Bärkaka från Klev

En lyckad dag

Så kom då den stora dagen när KRAV skulle hålla sin årsstämma. Jag och min kökshjälp Helena tog hand om förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe. Tack vare att Helena kan köket väl, och dessutom är en kombination av trollkarl och bläckfisk, lyckades vi få till allt. Senare på dagen kom nästa kökshjälp, Helen, och vi stod och diskade till lång inpå kvällen. Men vi gjorde det!

Jag publicerar aldrig bilder från matsalen, eftersom jag tycket att de som gästar KSLA ska få ägna sig åt sitt arbete och sedan få äta i fred. Men jag hoppas att jag kan förmedla känslan. Hela donatorsfoajén full av glada människor, hela plenisalen fylld till sista plats och hela Oscars Källare sjudande av samtal över tallrikarna…