Härliga frukostbröd som serveras helt nybakade. Gör i ordning bake off-bröden och förvara i frysen tills du behöver grädda dem. Jag gör 20 små bullar av degen, men du kan göra större bröd om du vill.  Anpassa i så fall gräddningstiden och lägg till några minuter.
Ursprungsreceptet kommer från Helen Westblom Jonsson, som var min lärare när jag gick kockutbildningen på Gastronomiskolan. Den här versionen är anpassad för att passa servering på Kungl Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt resten av vattnet, olja och honung och rör om. Häll saltet i vetemjölet och rör ner, lite i taget. Tillsätt rågmjölet och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt i 40-50 minuter.
  3. Spraya en bricka som går in i frysen med sprayfett.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 lika stora delar. Rulla varje del till 10 släta bullar och lägg på brickan. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur i 30 minuter under bakduk.
  5. Ställ in brickan med bullarna i frysen direkt efter jäsningen med bakduken över.
  6. När bullarna är frysta kan du packa dem i en fryspåse. Nu kan du ta fram så många bullar du behöver och grädda dem.
  7. När det är dags att baka: Värm konvektionsugnen till 160°. (Vanlig ugn 175°).
  8. Klä en plåt med bakplåtspapper och lägg på bullarna direkt från frysen. På KSLA ka du lägga bullarna direkt på den svarta bakplåten.
  9. Pensla med ägg och baka mitt i ugnen 12-13 minuter. Knacka på undersidan av brödet. Låter det ihåligt är det klart.
  10. Låt bröden svalna på galler under bakduk.