Bärkaka från Klev i GN-bleck

På Kungl. Skogs- och lantbruksakademien bakar vi den här kakan i GN 1/1-bleck. Man kan skära ut 46 normalstora helt fyrkantiga kakor och 4 hörnkakor, lite beroende på hur hörnen ser ut på blecken.
Receptet kommer från min goda vän Åsa, som tillsammans med sin man driver Klevs Gästgiveri i Mårdaklev. Det som är bra med kaksmeten är att man inte vispar den, utan bara rör ihop den. Det ger en saftig och fin kaka.
Kakan kan toppas med blåbär, lingon eller vinbär, till exempel. Den blir också god med små äppelbitar eller rabarber.
Du får också receptet på en liten kaka som passar i en tårtform.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa ett GN 1/1-bleck. (Eller en tårtform)
  2. Smält smöret och låt det svalna. Knäck ner äggen i en bunke och vispa lätt med en gaffel.
  3. Rör samman socker, mjöl, bakpulver och vaniljsocker i matberedaren. Tillsätt smöret och äggen, lite i taget, under sakta omrörning till en jämn smet. OBS! Rör bara, vispa EJ.
  4. Bre ut smeten jämnt i blecket. Strö över fyllningen.
  5. Grädda GN-bleck i 38 minuter, tårtform i 25−30 minuter. Låt kallna helt.
  6. Servering: Skär upp kaka i GN-bleck i rutor, kaka i tårtform i trekantiga tårtbitar. Sikta över florsocker.