Chili con carne, eller chilekånkarne som vi säger på svenska, är numer nästan att räkna som svensk husmanskost. Ni vet, man fräser på lite köttfärs och häller ner vita bönor i tomatsås från en burk. En rätt som är nog så god, men som inte har så mycket att göra med den mexikanska köttragu som den fått namn efter.
Den här härliga chilin skapade jag till föreningen KRAVs årsstämma, som hölls på Kungl Skogs- och Lantbruksakademien i april 2023. Nittio personer skulle mättas med en rätt tillagad av KRAV-märkta råvaror. Dessutom ville jag gärna att rätten skulle passa in i mitt svenska kök, så det fick bli chilekånkarne på nötfärs och svensk proteingröda.

Gör så här

  1. Dagen före: Lägg gotlandslinser och gråärter i blöt.
  2. Smörj GN-bleck med sprayfett. Smula ner färsen och krydda med salt och peppar.
  3. Bryn färsen i konvektionsugnen.
  4. Koka gotlandslinserna och gråärterna. Hacka bleksellerin.
  5. Tomatbas: Bryn löken i olja och lägg över i kokgryta. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och chilisås.
  6. Häll på buljong och krydda med lökpulver, vitlökspulver, paprikapulver, malen spiskummin och torkad oregano. Lägg ner lagerbladen.
  7. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud tomatbasen till önskad tjocklek. Vänd ner köttfärsen och blanda samman noga.
  8. Vänd ner linser, ärter och selleri. Koka upp igen, sänk värmen till låg och sjud tills chilin fått önskad konsistens. Eventuellt kan vatten behöva tillsättas.
  9. Smaka av noga och justera eventuellt kryddningen.
  10. Koka kvarngrynen och havreriset i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen. (Se separata recept för storkök via länkarna ovan).Fluffa upp med en gaffel och rör ner oljan.  Lägg upp gräddfilen i skålar.
  11. Lägg upp chilin i serveringsgrytor och servera med gräddfil samt kokta kvarngryn och havreris.

Serveringstips

Lagar du till många i konvektionsugn i storkök?
»Så här kokar du kvarngryn till många
»Så här kokar du havreris till många