Matkalender JUL 2020, del 1

I år lär julen bli väldigt annorlunda för de flesta av oss. Men nog kan vi alla behöva lite tips om hur julmaten kan bli anpassad till läget. Den får gärna bli både festlig och god, även om ett dignande julbord med recept på 70 rätter (som jag gjorde för matsajten MeraMat:s räkning 2000) inte lär bli aktuellt.

Så för att dela med mig av lite inspiration har jag gjort en matkalender för julen 2020, och kommer att publicera nya inlägg med tips då och då fram till jul. Jag har koncentrerat mig på recept för det lilla hushållet, och det kommer att finnas gott om förslag på god mat för en och två personer.

På söndag den 29 november är det redan första advent! Så då…kör vi väl!

 

Adventsglögg

Nu börjar den tiden på året då allt är insvept i en glöggsöt dimma. Även om vi inte kommer att mingla i stora skaror i år kan det smaka gott med en mugg glögg med tillbehör.
Glöggen är söt, liksom tillbehören. Jag är inte så förtjust i det överdrivet söta, så i år har jag därför satsat på några mindre söta recept just till glöggen.

»Julcanapéer

»Pepparkakor med gorgonzola och fikonmarmelad

»Pepparkakor med färskost och tranbär

Dryckestips, Rålund Norrsken

För dig som inte gillar det allt för söta har jag ett hett tips. Rålund Norrsken, ett vin av blåbär kryddat med kanel, kryddnejlika och kardemumma och tydlig smak av mandarin. Drick det som det är, kallt som en aperitif eller värm på och servera i glöggmuggar.

Har du lyckan att bo i Skellefteå, Vindeln, Norsjö eller Lycksele hittar du Norrsken på Systembolaget. Annars får du vackert beställa din flaska ur beställningssortimentet. Den har nr 333 50.

Ta gärna en titt på Systembolagets hemsida och läs mer om svenskproducerat vin av blåbär på idunnwine.se.

Glöggrecept

För dig som vill prova på mindre söt glögg, med eller utan alkohol.

»GI glögg, spetsad vinglögg

»GI- glögg, alkoholfri

»Chaufförsglögg (alkoholfri)